The building, an artist studio, consists of a 5x5m singular room set back from the lane and mediate between two new outdoor rooms - a patio and a garden. The finish floor level is sunken 750mm below ground level, registering the working datum of the desks on which the client lays large canvas. The ceiling of modest height at entrance level increases gradually when descending to the centre of the room. A folding polished concrete ribbon runs around the room, up and down, making sometimes stairs, sometimes desks and sometimes a day bed before coming back into position. Internally board-marked concrete walls and roof, form a textured cube underscored by two long strip roof lights marking the passage of the light throughout the day on walls. Externally, a smooth sand blasted concrete finish contrasts with the internal textural opulence. The space is introverted, quite, peaceful.


Scale : 25 m2
Category: Cultural
Stage: Completed
Location: Drumcondra, Dublin 9

_Share

formwork studio
projects / menu